PTIR: Romania poate beneficia de initiativa UE – schema de „Garantie pentru Tineri” in valoare de 6 miliarde euro

infografic PE

Romania va beneficia de o parte din cele 6 miliarde de euro alocate Schemei de Garantie pentru Tineri, transmite Patronatul Tinerilor Intreprinzatori, cu referire la o initiativa europeana care va fi finantata prin Fondul Social European 2014-2020.

Patronatul Tinerilor Intreprizatori a transmis detalii legate de Schema de „Garantie pentru Tineri” care a fost discutata in  Comisia pentru ocuparea fortei de muncă si afaceri sociale din Parlamentul European marti, 23 aprilie:

„Parlamentul European a votat pentru amendamente prin care mai multe persoane si regiuni vor beneficia de initiativa Uniunii Europene de angajare a tinerilor. Aceasta initiativa face referire la punerea in aplicare a shemei „Garantia pentru tineri”, prin care orice tanar din Uniunea Europeana, care este in somaj de mai mult de patru luni, va fi indreptat catre un loc de munca, formare profesionala sau ucenicie.
Au fost vizate doua masuri importante care vor facilita accesul la fonduri structurale, in valoare de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pentru mai multe tari, printre care se afla si Romania. Masurile vizate sunt urmatoarele:
– modificarea varstei pentru beneficiarii schemei de la 25 de ani la 30 de ani, categorie care va cuprinde inclusiv absolventii si pe cei care au parasit sistemul de invatamant fara nicio calificare.
– scaderea nivelului somajului, astfel incat regiunile care au un nivel al ratei somajului de peste 20%, vor avea calitatea de beneficiar al viitoarei scheme a Fondului Structural European. Initial erau vizate regiunile cu rate ale somajului de peste 25%. Romania detine in prezent o rata a somajului in randul tinerilor de 23,1% si se incadreaza pentru a adopta o astfel de masura.
„Este o veste imbucuratoare care ne obliga cu atat mai mult sa construim o schema de „Garantie pentru Tineri” solida pentru perioada 2014-2020. Demersurile trebuie incepute încă din această perioadă programatică prin implementarea unei scheme de garantie pilot care să valideze actiunile propuse într-o viitoare schema. De asemenea, este extrem de important ca programarea fondurilor structurale 2014-2020 să găsească România pregătită cu o strategie clară, eficientă si care să ne plaseze între tările cu o politică solidă în domeniul ocupării tinerilor.”

Mai multe detalii despre initiativa dezbatuta si modificarile aduse in cadrul Comisiei pentru ocuparea fortei de muncă si afaceri sociale din Parlamentul European, precum si un infografic cu situatia somajului in randul tinerilor din UE pot fi gasite aici.

Sursa foto: www.europarl.europa.eu

,

Un raspuns la PTIR: Romania poate beneficia de initiativa UE – schema de „Garantie pentru Tineri” in valoare de 6 miliarde euro

  1. ion 1 mai 2013 la 10:45 #

    … [editat de moderator], ar trebui acordata garantia pt imprumut la banci in vederea infiintarii de locuri de munca pt tineret

Lasă un răspuns