O singura Autoritate de Management pentru viitoarele Programe – decizie agreata, in principiu, de beneficiari

Teodorovici

Reprezentantii ONG-urilor si cei ai micilor intreprinzatori vad cu ochi buni, in principiu, decizia adoptata de Executiv la ultima sedinta de Guvern potrivit careia viitoarele programe operationale cu fonduri UE in perioada 2014-2020 vor avea o singura Autoritate de Management (fata de sapte, in prezent), la Ministerul Fondurilor Europene, cu exceptia programului destinat agriculturii si dezvoltarii care va ramane coordonat de Ministerul de resort. (In plus, in cazul fondurilor pentru dezvoltare regionala, atributiile de coordonare si management vor fi transferate treptat la nivel regional.) O alta varianta sustinuta in continuare de expertii consultati de EurActiv.ro se refera la contractarea unui management privat, acreditat si recunoscut la nivel european.
Reprezentantii Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale si Patronatului Tinerilor Intreprinzatori au declarat pentru EurActiv.ro ca o corodonare unitara va fi benefica pentru derularea programelor.

„Este un lucru bun, daca regulile vor fi uniformizate si va exista o singura raspundere in randul autoritatilor, fata de dubla raspundere – cum a fost pana in prezent . In plus, daca se vor aplica diverese scheme de creditare sau de garantare va fi mai simplu pentru companii”, a explicat pentru EurActiv.ro Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Flavia Preda, reprezentanta Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale: „Stiam deja de acest plan al Guvenului de ceva vreme, din declaratiile domnului Teodorovici si nu numai. Intr-un fel, daca stam sa ne gandim la rolul pe care ar fi trebuit sa il aiba ACIS in actuala perioada de programare, atunci am putea spune ca aceasta decizie nu este noua. O masura de acest fel, care concentreaza managementul fondurilor europene intr-un singur loc, este binevenita cu o singura conditie: trecerea de la conducerile numite politic la cele numite pe criterii de competenta. Un astfel de minister, daca nu va fi gestionat cu responsabilitate si daca nu va fi populat de oameni priceputi, competitivi, atunci va ajunge fix in situatia in care se afla autoritatile de management acum.

Un avantaj al aducerii la un loc a institutiilor cu rol de management al fondurilor structurale ar fi cel al deciziei unitare. Practic, pana in prezent, am vazut cu totii ca de la un organism intermediar la altul, regulile se schimba. Nici nu mai vorbim de diferentele destul de mari intre performantele diferitelor ministere. Si daca ne gandim cu totii la cat de utile ar fi Romaniei proiectele integrate, atunci un astfel de minister ar putea fi parte din solutie.”

Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice a declarat ca IPP isi mentine optiunea privind externalizarea managementului catre organizatii private, subiect abordat pe larg in toamna anului trecut – vezi detalii aici. „Centralizarea Programelor intr-o singura AM este cu siguranta o recunoastere tacita a esecului din acest prim exercitiu. Varianta super-AMului de la Ministerul Fondurilor Europene are avantajul ca poate fi o cale pentru unificarea procedurilor, insa este fundamental ca nou creata structura sa aiba capacitate administrativa, altfel riscam aceleasi probleme si din 2014. Ne mentinem opinia privind optiunea pentru un management privat, acreditat si recunoscut la nivel european – solutie care se pare ca nu este insa pe placul Guvernului.”

Guvernul a adoptat in sedinta de saptamana trecuta un Memorandum prin care sa stabileste arhitectura viitorului sistem de gestionare a fondurilor UE in perioada 2014-2020. Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat ulterior cateva detalii din acest Memorandum:
„Practic, respectăm ceea ce am spus în campania electorală, şi anume să fie un singur minister integrator, Ministerul Fondurilor Europene, care să aibă autoritatea de management pentru programele operaţionale, cu excepţia programelor finanţate din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, unde este obligatoriu să rămână Ministerul Agriculturii ca autoritate de management. Singurul minister care încă va mai rămâne autoritate de management pentru o perioadă de tranziţie, probabil un an, maxim doi, va fi Ministerul Dezvoltării Regionale, până când regiunile administrative pe care le vom înfiinţa vor căpăta acreditare, iar în acel moment, gradual, competenţele şi atribuţiile autorităţii de management centrale vor fi transferate către regiuni.”

EurActiv.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene textul integral al Memorandumului adoptat de Executiv. Vom reveni cu informatii de indata ce MFE va raspunde solicitarii.

Potrivit Calendarului cu pasii de parcurs in perioada de programare, asumat de Guvern, stabilirea arhitecturii viitoarelor Programe Operationale avea ca data limita 31 martie 2013.

Sursa foto: www.fonduri-ue.ro

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns