„Bucataria” pregatirii documentelor (1) Domeniul social

Pregatirea prioritatilor de finantare pentru urmatoarele fonduri UE 2014-2020 ar trebui sa fie urmatorul obiectiv, ca importanta, al actualului Guvern; dupa atragerea cat mai multor finantari din cele disponibile in prezent. Din informatiile disponibile pana acum reiese ca pregatirile avanseaza, nu chiar cu ritmul stabilit initial, dar avanseaza. EurActiv.ro a solicitat detalii despre stadiul; pregatirilor la fiecare din cele unsprezece Ministere care coordoneaza documente, pe domenii. Singurul raspuns primit pana in prezent vine de la Ministerul Muncii – asadar, pentru inceput, vom vedea ce s-a intamplat in „bucataria” acestui minister: cine coordoneaza consultarile, cate intalniri avut loc, in ce stadiu sunt documentele pentru viitorul program in domeniul social (ocupare, formare profesionala, economie sociala).

O privire de ansamblu

Pe scurt, documentele care vor sta la baza alocarii urmatoarelor fonduri UE 2014-2020 se elaboreaza pe domenii, fiind coordonate de Ministerele de linie, in urma unor numeroase sesiuni de consultari intre institutii, experti, parteneri sociali. Dezbaterile sunt organizate sub forma unor „Comitete consultative”, care ar fi trebuit, conform planului initial, sa se reuneasca de mai multe ori pana in prezent si sa transmita Ministerului Fondurilor Europene analizele economico-sociale  pe fiecare domeniu si identificarea nevoilor de dezvoltare in domeniu pentru perioada 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene centralizeaza documentele sosite de la Ministerele de resort. La nivelul MFE s-a constituit, in acelasi timp, un organism „umbrela”: Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), cel care va da forma finala a documentelor de programare si va comunica documentele Comisiei Europene.

Explicatii detaliate despre cadrul de organizare si functionare a pregatirilor – in documentul atasat (Memorandum_2014-2020).

CIAP a avut pana in prezent trei reuniuni, ultima fiind chiar saptamana trecuta, in data de 14 martie. Comunicatul transmis de catre MFE la finalul acestei reuniuni contine putine informatii relevante despre continutul discutiilor. Aflam, din comunicat: „Pana la sfarsitul lunii mai 2013 va fi definitivata si transmisa Comisei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat – documentul strategic national prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a banilor alocati de Uniunea Europeana. In perioada imediat urmatoare, Comitetele Consultative Tematice, sectiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamenteaza optiunile strategice din Acordul de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020.”
Citeste comunicatul integral al MFE aici.
Putine informatii despre documentele aflate in lucru si despre pregatirea 2014-2020 se gasesc, de altfel, in general pe site-ul MFE: www.fonduri-ue.ro.

EurActiv.ro a solicitat tuturor ministerelor de resort informatii despre stadiul pregatirii documentelor si activitatea Comitetelor consultative. Pe masura ce institutiile vor raspunde solicitarii, vom publica informatiile primite.
Episodul 1. Elaborarea documentelor in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV)

Ministerul Muncii gazduieste Comitetul Consultativ „Ocupare si Incluziune Sociala” (CCT OIS). Potrivit informatiilor transmise de catre acest Minister coordonatori ai CCT OIS, sunt dl. Sorin Stefoni, Secretar de Stat si dna. Daniela Manuc, Director General Adjunct DG AM POSDRU.

Alte informatii transmise de Ministerul Muncii, la solicitarea EurActiv.ro:

 • La nivelul CCT OIS exista 5 grupuri de lucru tehnice, care insumeaza 180 de membri. La intalnirile CCT OIS participa  33 de membri, reprezentanti din partea fiecarui grup de lucru tehnic, si invitati.
  Grupurile de lucru tehnice sunt:

  • Grupul de lucru tehnic privind ocuparea;
  • Grupul de lucru tehnic privind afacerile sociale si incluziunea sociala;
  • Grupul de lucru tehnic privind  antreprenoriatul si economia sociala;
  • Grupul de lucru tehnic privind formarea profesionala i inovarea sociala;
  • Grupul de lucru tehnic privind protecia drepturilor sociale si imbatranirea activa pentru o viaa demna.
 • Pana in acest moment au avut loc 2 intalniri ale CCT OIS si cate 3 intalniri ale grupurilor de lucru. Intalnirile CCT OIS au vizat analizele economico-sociale realizate de cele 5 grupuri de lucru si identificarea nevoilor de dezvoltare in domeniu pentru perioada 2014-2020.
 • In acest moment, analizele realizate de grupurile de lucru au fost discutate la nivelul CCT OIS si trimise, in stadiu final, la Ministerul Fondurilor Europene.
 • Variantele finale ale analizelor facute de cele 5 grupuri de lucru au fost trimise la MFE  inca de anul trecut. Nu exista un calendar al activitatilor viitoare, din acest moment responsabilitatea fiind transferata la nivelul MFE care negociaza cu Comisia Europeana schitarea noilor Programe Operationale si Axe Prioritare precum si alocarile financiare pentru fiecare Program Operational in parte.
 • Modalitatea de functionare a CCT OIS este foarte transparenta, pe site-ul DG AM POSDRU la seciunea Programare – Programare 2014-2020 (http://www.fseromania.ro/index.php/posdru/programare/programare20142020) putand fi consultate toate documentele comitetului:
  • Componenta;
  • Minutele intalnirilor;
  • Formele finale ale celor 5 analize socio-economice;
  • ROF CCT OIS etc.
 • Ca modalitate de lucru, la nivelul CCT OIS s-au constituit 5 grupuri de lucru (enumerate mai sus), fiecare cu cate 3 coordonatori (titular, supleant si tehnic) care au avut cate 3 intalniri. In cadrul intalnirilor membri au contribuit cu analize si proiecte, iar draftul analizei a fost trimis fiecarui membru, pe mail, pentru a fi editat si completat. Cand draftul analizei a fost completat cu contributiile membrilor, grupurile de lucru s-au reunit din nou pentru a agrea varianta finala a analizelor.
 • Cele 5 analize facute de cele 5 grupuri de lucru au fost prezentate in cadrul intalnirii membrilor CCT OIS. Ulterior analizele au fost trimise la Ministerul Fondurilor Europene reprezentand prioritatile de dezvoltare in perioada 2014 – 2020 in domeniul aferent MMFPSPV si  constituind baza negocierilor cu Comisia Europeana pentru schitarea noului Program operational a alocarilor bugetare din FSE.
Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns